BrainPOP

המלחמה הנמשכת בין ישראל לחמאס ברצועת עזה, האזעקות הרבות ברחבי הארץ והידיעות העצובות שמשודרות בחדשות – כל אלה יוצרים אצלנו מתח ודאגה. לפניכם כמה שאלות ותשובות שאולי יקלו עליכם להבין את המצב.

מה זה מבצע "צוק איתן"?

מבצע "צוק איתן" הוא מבצע צבאי, שמתנהל בימים אלה ברצועת עזה, השוכנת לגבולה הדרומי של ישראל. במבצע זה צה"ל נלחם בארגון חמאס, שהוא ארגון טרור השולט בעזה, כדי לשמור על ביטחונה של מדינת ישראל. באמצעות הלחימה צה"ל מנסה להחליש את חמאס, ולמנוע ממנו מלירות רקטות על ישראל. כמו כן החיילים מנסים להשמיד את המנהרות התת-קרקעיות שחמאס חפר כדי לחדור לישראל ולתקוף אותה. המנהרות אלה מאפשרות למחבלים לעבור בחשאי מעזה לישראל, ולתקוף יישובים ישראליים. חלק גדול מהמנהרות התגלה במהלך מבצע "צוק איתן", וכעת צה"ל פועל להרוס את המנהרות הנוספות.

מה זה חמאס?

חמאס הוא ארגון טרור אסלאמי קיצוני. ארגון טרור הוא קבוצת אנשים שנוקטת אמצעים אלימים כדי להשליט פחד על אזרחים חפים מפשע, ובכך להשיג את מטרותיה. אחת ממטרותיו של חמאס היא הקמת מדינה בשטח מדינת ישראל, שבה תשלוט ביד רמה הדת המוסלמית. להשגת מטרה זו הארגון פועל כל העת כדי לפגוע במדינת ישראל, למשל בפיגועים ובחטיפות, וגם בשיגור רקטות על יישובים ישראליים, כפי שקורה בימים אלה. חמאס הוא הארגון ששולט ברצועת עזה, שהיא אזור השוכן בגבולה הדרומי של ישראל. ישראל מתמודדת במשך שנים עם איום חמאס, ובימים אלה היא עושה מאמץ צבאי גדול להחלישו.

למה יש אזעקות, ומה צריך לעשות כששומעים אותן?

כאשר נורית רקטה לכיוון ישראל, מופעלת אזעקה או התרעת "צבע אדום" באזור שבו היא עומדת ליפול ולהתפוצץ. מערכות מכ"ם שמפעיל צה"ל מזהות את הרקטה, ומפעילות את האזעקה. הרקטה יכולה ליפול בשטח פתוח או באזור מגורים, או שהיא תיורט על ידי טיל המשוגר ממערכת כיפת ברזל. מכיוון שיש חשש שהרקטה תיפול ותתפוצץ, או שרסיסים מהיירוט ייפלו ויפגעו בבני אדם, חשוב מאוד לתפוס מחסה. לשם כך יש מרחבים מוגנים שבהם בטוח יותר בזמנים כאלה, משום שהם מגנים מפני פגיעה ישירה, מפני רסיסים ומפני הדף פיצוצים. בדרך כלל המרחבים המוגנים בנויים מבטון מיוחד, ויש להם דלת וחלון ממתכת, מה שהופך אותם עמידים ובטוחים. דוגמאות למרחבים מוגנים הן: ממ"ד (מרחב מוגן דירתי), ממ"ק (מרחב מוגן קומתי) או מקלט. במקרה שאין מרחב מוגן בבית, בבניין או ברחוב, יש לצאת לחדר המדרגות, בתנאי שאין בו חלונות, והוא רחוק מקירות חיצוניים. אם נמצאים מחוץ לבית ואין מרחב מוגן בקרבת מקום, צריך לשכב על הבטן, ולהגן על הראש בידיים. אמנם אזעקות יכולות להיות קצת מפחידות, אבל חשוב להשתדל לא להיבהל, ולזכור שאם פועלים לפי ההנחיות, נמצאים במצב הרבה יותר בטוח.

המצב הביטחוני בתקופה האחרונה מפחיד אותי. איך אפשר להתמודד עם זה?

זה כמה שבועות רקטות נורות על מדינת ישראל, וטבעי מאוד לחשוש בגלל המצב. האזעקות שנשמעות מפעם לפעם וגם הידיעות בחדשות עלולות לעורר עצב, פחד ודאגה אצל ילדים וגם אצל מבוגרים. אם אתם חוששים או דואגים, מומלץ לשוחח על כך עם אדם קרוב, למשל עם הורים או עם אחים גדולים. ייתכן שאם תשתפו אחרים בחששות שלכם, זה יקל עליכם. תנסו לשחק עם אחים או עם חברים, לעסוק בתחביבים שלכם, ולהמעיט בצפייה בחדשות, אם היא גורמת לכם דאגה ומתח. נוסף על כך, זכרו שממשלת ישראל וצבא ההגנה לישראל פועלים באופן נמרץ כדי להשיב את השקט למדינה, ולהגן על ביטחונה. אנו מקווים ומייחלים לימים טובים ושקטים יותר, ובטוחים שבקרוב מאוד נוכל כולנו לחזור לשגרה בטוחה.

מה זו "כיפת ברזל"?

כיפת ברזל היא מערכת ליירוט רקטות שנורות על ישראל. המערכת שפועלת בצורה מתוחכמת ויעילה, מיועדת לרקטות קצרות טווח, כלומר שמשוגרות ממקומות קרובים יחסית. המערכת מצליחה לזהות רקטות במכ"ם, אלה ראשי תיבות של "מגלה כיוון מרחק". המכ"ם משתמש בגלי רדיו, כדי לזהות את הרקטות ואת כיוון המעוף שלהן. המידע מעובד במחשבים, והמערכת יודעת היכן הרקטה צפויה ליפול. אם מדובר באזור מיושב, המערכת מיירטת את הרקטה, כלומר משגרת טיל ש"רודף" אחרי הרקטה המסוכנת ומפוצץ אותה בעודה באוויר. לעומת זאת, אם הרקטה צפויה ליפול בשטח פתוח, לא מתבצע יירוט, משום שלא צפויה סכנה לחיי אדם. מערכת כיפת ברזל היא המצאה ישראלית, ובימים כאלה, כשרקטות רבות משוגרות על יישובים בארץ, היא מצילה חיי אדם בכל יום.

אנחנו שומעים באחרונה על ירי של רקטות, קסאמים, גראדים ופצמ"רים. מהם בדיוק ומה ההבדל ביניהם?

כל השמות האלה הם סוגים שונים של פצצות, המשוגרות למרחק ומכילות חומר נפץ. ההבדלים ביניהם הם בעיקר במידת השכלול שלהן, ובמרחק שאליו הן מסוגלות להגיע. קסאמים ופצמ"רים (ראשי תיבות של פצצות מרגמה) יכולים להגיע לטווח של כעשרה קילומטרים. גראדים הם רקטות לטווח קצר-בינוני, ויכולים להגיע למרחק של כ-50 קילומטר. יש רקטות נוספות לטווח רחוק יותר, ולהן אין שמות מוכרים. הרקטות, בניגוד לפצצות המרגמה למשל, מצוידות במנוע המאפשר להן להגיע למרחק גדול יותר. מערכת כיפת ברזל יורה טילים לכיוון רקטות אלה. בניגוד לרקטה, טיל מצויד במערכת הנחיה המאפשרת לו "לרדוף" אחרי רקטה, שהוא אמור ליירט.

היינו אמורים לצאת לחופשה, אבל היא בוטלה בגלל המלחמה. מה אפשר לעשות בזמן הזה?

מלחמה היא מצב קשה לכולם, לילדים וגם למבוגרים. ראשית, חשוב מאוד להישמע להנחיות פיקוד העורף. למשל, להיכנס בזריזות למרחב מוגן כשנשמעת אזעקה. בימים שבהם נאלצים להישאר בבית, כדאי לחפש דרכים להנעים את הזמן ככל האפשר. מומלץ לשחק במשחקי קופסה, להקדיש זמן ללימודים ולתחביבים, לשוחח עם המשפחה ועם החברים, ולהשתמש במחשב ובטלוויזיה במידה מתונה. כדאי למעט בחשיפה לחדשות (למשל באתרי חדשות ובמהדורות חדשות בטלוויזיה), משום שזה עלול לגרום חששות מיותרים, ואין בכך תועלת רבה. אם אתם מעוניינים להבין טוב יותר את הרקע למלחמה, כדאי לשוחח על כך עם מבוגרים. כשמרגישים חששות ופחדים בגלל המצב, מומלץ לשתף בכך את הסביבה הקרובה, למשל את ההורים, את האחים ואת החברים. לעתים כשמשוחחים על נושאים שמטרידים אותנו, זה עוזר לנו להתגבר על הפחד ולהרגיש טוב יותר. חשוב לזכור שהממשלה והצבא אחראיים לביטחון האזרחים, ועושים הכול כדי לשמור עליהם.

בתקופה האחרונה שומעים על הרבה אנשים שקיבלו "צו 8", והולכים למילואים. מה זה אומר?

מילואים הם מצב שבו אזרחים שסיימו את שירות החובה הצבאי שלהם, נקראים לחזור לצבא לתקופה מסוימת. בישראל מילואים הם דבר שבשגרה, ורבים מחיילי צה"ל משרתים במילואים לאחר שחרורם. בדרך כלל מילואים כוללים אימונים או פעילויות צבאיות שוטפות אחרות, אבל במצבי חירום, למשל במלחמות או כשמתנהל מבצע צבאי כמו בימים אלה, לצבא יש צורך בחיילים רבים. לשם כך הצבא מגייס באופן מידי כוחות מילואים רבים. "צו 8" הוא פקודת הגיוס שנשלחת לאותם אזרחים, שנקראים להתגייס למילואים בזמנים כאלה. בדרך כלל חיילי המילואים מקבלים הודעה מראש על שירות המילואים שלהם. במקרה של צו 8, חובה להתגייס מיד. כאשר יסתיים מבצע "צוק איתן", ישוחררו חיילי המילואים מהשירות הצבאי, ויחזרו הביתה.

אני שומע בחדשות על הרוגים ועל פצועים במלחמה וזה עצוב מאוד. איך אפשר להתמודד עם זה?

חיילי צה"ל פועלים בימים אלה ללא הפסק כדי להגן על ביטחונה של מדינת ישראל. הפעילות הזו מציבה את החיילים הלוחמים בסכנה. למרבה הצער, חיילים עלולים להיפצע ואף להיהרג במהלך הלחימה. כשחיילים נהרגים כל המדינה מרגישה עצב, ומשתתפת בכאבן של המשפחות השכולות. זה מפני שאותם חיילים נהרגו בהגנה על המדינה ולמען ביטחון כולנו, לכן כולם גאים בהם ומכירים להם תודה. מוות כזה הוא מצב עצוב שקשה להשלים איתו, בעיקר כי מדובר במוות בטרם עת, כלומר בגיל צעיר, כשכל החיים של הנופלים עוד היו לפניהם. למרבה הצער, ישראל נאלצת להתמודד עם מקרי אובדן קשים שכאלה מדי פעם בפעם, כדי להבטיח את קיומה של המדינה ואת ביטחון התושבים שלה. חשוב לזכור שאילולא המסירות וההקרבה של לוחמים אלה, לא היה מתאפשר ביטחונה של המדינה. במהלך המלחמה שומעים גם על מבוגרים ועל ילדים שנפגעים בלחימה. אלה ידיעות עצובות, כי מדובר בחפים מפשע שלא תמיד יכולים להגן על עצמם. אנחנו מקווים שהמלחמה תסתיים במהרה כדי שלא ייפגעו בני אדם נוספים.

בחופש הגדול השנה יש כל הזמן אזעקות, והתבטלו לנו הרבה תוכניות. זה ממש מאכזב... מה אפשר לעשות?

הקיץ השנה שונה באמת מקיץ רגיל. כולם מחכים לבואו של החופש הגדול, כדי ללכת לקייטנות, לצאת לטיולים, ללכת לבריכה ולים, וליהנות מעוד הרבה פעילויות. בקיץ הזה משוגרות רקטות לאזורים רבים בארץ, ומתנהל מבצע "צוק איתן", מה שגורם אווירה כללית מתוחה. משפחות רבות מחליטות לשנות תוכניות. למשל, לא לנסוע למקומות מסוימים, וזה עלול להיות קצת מאכזב. חשוב לזכור שמדובר במצב זמני, שכולנו מקווים שיחלוף בקרוב. למרבה הצער, לעתים יש זמנים שבהם המצב הביטחוני במדינה קשה, והוא משפיע לרעה על שגרת היומיום ועל תוכניות מיוחדות. בתקופה כזו לכל אחד יש תפקיד. לחיילים יש תפקיד מרכזי, כי הם נלחמים ומגנים עלינו. התפקיד של האזרחים, ובהם הילדים, הוא להתגבר על הקושי, לשמור על סבלנות, ולהמשיך להישמע להנחיות פיקוד העורף. זכרו שברגע שהמצב יירגע, אולי תספיקו להשלים חלק ממה שתכננתם לחופשה.
יש לכם עוד שאלות? – אתם מוזמנים לשלוח אותן אלינו.
אתם גם מוזמנים לצפות בסרטונים שלנו בנושא: